Το Μικροδρόμιο είναι ένα σχολείο με ανοιχτό πνεύμα- vipnews.gr

Με αγάπη για τα παιδιά, πάθος για τη δουλειά της και έμφαση στην πιο ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία που έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον μαθητή και τις ανάγκες του, η εκπαιδευτικός Αγγελική Ανδριανοπούλου δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σχολείο για μικρούς σπουδαστές, στα Νότια Προάστια. Και του χάρισε το όνομα “Μικροδρόμιο”.
Μιλώντας μαζί της, μας εξηγεί πως της γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργήσει ένα χώρο μακριά από στερεότυπα, προκαταλήψεις. Ένα σχολείο με ανοιχτό πνεύμα, όπου υπάρχει χώρος για το καθένα παιδί ξεχωριστά και για όλα μαζί, ένα σχολείο που αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς μέσα από τη δράση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών.
Που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε; Σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, ωστόσο λόγω της καταγωγής των γονιών μου από τη Μεσσηνία, τα καλοκαίρια μου τα περνούσα στο χωριό παίζοντας στη φύση: στην αμμουδιά, στη ρεματιά του χωριού, στον κήπο του παππού και της γιαγιάς. Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι γεμάτες παιχνίδι, αλλά και μουσική, ζωγραφική, θέατρο, βιβλία, ιστορίες. Η τέχνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή μου ως άνθρωπος, αλλά και ως εκπαιδευτικός. Σπούδασα νηπιαγωγός στην Αθήνα στο Καποδιστριακό κι αυτή ήταν η αφετηρία μιας διαδρομής συνεχούς αναζήτησης για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά, πώς αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους και τι επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ξεκίνησα μια περιοδεία σε σχολεία του εξωτερικού ώστε να γνωρίσω από κοντά τις φιλοσοφίες για τις οποίες είχα διαβάσει. Σε κάποια σχολεία εργάστηκα, σε κάποια πήγα ως επισκέπτης να γεμίσω με εμπειρίες και βιώματα. Με διαρκή και συνεχή ενημέρωση μέσα από σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις, εντός Ελλάδος και εκτός, εμπλούτιζα τις γνώσεις μου κι όλα αυτά τα στοχεία εκφράζονται μέσα από το Μικροδρόμιο.

Ποιο ήταν το κίνητρο σας να ασχοληθείτε με τα παιδιά και την προσχολική τους εκπαίδευση;
Προέρχομαι από μια οικογένεια που η εκπαίδευση, αλλά γενικότερα η παιδεία έχει μεγάλη αξία. Έχοντας μητέρα εκπαιδευτικό άλλαξα αρκετά σχολεία στην σχολική μου πορεία αναζητώντας εκείνο που θα μου πρόσφερε την πιο ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Κάποια στιγμή-μαθήτρια ακόμα- άρχισα να αναρωτιέμαι για το πώς διαμορφώνεται ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει, ποιοι παράγοντες τον επηρεάζουν. Ήμουν ένα παιδί που αγαπούσε το σχολείο και τη μάθηση, γνώρισα πολλούς δασκάλους και καθηγητές, παρατηρούσα τους συμμαθητές μου, προβληματιζόμουν πολλές φορές για τον τρόπο διδασκαλίας και το πόσο νόημα είχε για εμάς. Παράλληλα διαπίστωνα την ευεργετική επίδραση που είχε η ενασχόλησή μου με την τέχνη, η αγάπη μου για τα βιβλία και η αστείρευτη επιθυμία μου να μαθαίνω και να εξελίσσομαι και αναρωτήθηκα πώς καλλιεργείται κάτι τέτοιο. Από ποια ηλικία ξεκινά; Και ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος του σχολείου και του δασκάλου δίπλα στα παιδιά κατά τη διαδικασία αυτή; Μου γεννήθηκε η επιθυμία να θέλω να συνεισφέρω στην εκπαίδευση του ανθρώπου και συγκεκριμένα του μικρού ανθρώπου, τότε που διαμορφώνει την προσωπικότητά του, την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, το εσωτερικό κίνητρο που θα τον κινητοποιεί όλη του τη ζωή για τις επιλογές που κάνει. Και ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι μου αρέσει να παίζω με τα παιδιά. Σε συνεπαίρνουν με την αθωότητα και τη γενναιότητα που έχουν προσπαθώντας να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τον κόσμο και τον εαυτό τους μέσα σε αυτόν.
Πότε γεννήθηκε η ιδέα του “Μικροδρόμιου” και γιατί το δώσατε αυτό το όνομα;
Η ιδέα του Μικροδρόμιου γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, όντας ακόμα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο. Διαπίστωνα από συμφοιτητές μου και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς την διαιώνιση στερεοτύπων, ερμηνειών σε σχέση με την παιδικότητα, απόλυτες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο τα παιδιά, χωρίς αυτές να βασίζονται σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο ή να είναι αποδεδειγμένες, άλλωστε πώς εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον τρόπο που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα παιδιά, τον τρόπο που μαθαίνουν και το τί μαθαίνουν; Μου γεννήθηκε λοιπόν η ανάγκη να δημιουργήσω ένα χώρο μακριά από στερεότυπα, προκαταλήψεις. Ένα σχολείο με ανοιχτό πνεύμα, όπου υπάρχει χώρος για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί. Όταν σκεφτόμουν το όνομα του σχολείου ήθελα κάτι που να αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό, δηλαδή να δημιουργεί ο καθένας την εικόνα που πλάθει η δική του φαντασία για το τι σημαίνει το όνομα του σχολείου. Να μην προκαθορίζει μια συγκεκριμένη αντίληψη για την εκπαίδευση και για το πώς εμείς οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε τα παιδιά. Για το τι σημαίνει Μικροδρόμιο δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Το Μικροδρόμιο είναι για τον καθένα κάτι ξεχωριστό όπως ξεχωριστός είναι και ο ίδιος.
Ποιο είναι το concept του σχολείου σας και σε τι διαφέρει από τα αντίστοιχα του είδους;
Το σχολείο μου είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό. Είναι ένα σχολείο που αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς μέσα από τη δράση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών. Ένας καμβάς όπου αποτυπώνεται πάνω του η ζωή μας, οι εμπειρίες μας, η προσωπική ιστορία του καθενός, αλλά και οι ιστορίες και διαδρομές που δημιουργούμε όλοι μαζί. Πάντα αυτές οι διαδρομές ξεκινούν από τα παιδιά τις ιδέες και ερωτήσεις τους. Αν με ρωτούσε κάποιος τι θα κάνουμε στο σχολείο με τα παιδιά σε ένα μήνα από τώρα, η απάντηση είναι δεν ξέρω. Διότι δεν είναι προκαθορισμένο από εμάς τους εκπαιδευτικούς το τι θα κάνουμε με τα παιδιά. Αυτά γράφουν το σενάριο κι εμείς μαζί τους εξερευνούμε, εμπλουτίζουμε με άλλες οπτικές και ιδέες και διευκολύνουμε την πρόσβασή του στη γνώση.

Σε ποιες παιδαγωγικές προσεγγίσεις βασίζεται η φιλοσοφία του;
Στο Μικροδρόμιο έχουμε επιλέξει τρεις παιδαγωγικές προσεγγίσεις που μας εμπνέουν και υποστηρίζουν τις αρχές και το έργο μας. Πρώτα, η φιλοσοφία του Reggio Emilia με το ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα που τη διακρίνει, τις δυνατότητες και εμπειρίες που προσφέρει στα παιδιά και το χώρο που τους δίνει να εκφραστούν, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους. Έπειτα, η Παιδαγωγική της φύσης που σαν ρεύμα ξεκίνησε από τα σχολεία του δάσους κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες. Η επαφή με τη φύση είναι αποδεδειγμένα ευεργετική για τον άνθρωπο και το παιχνίδι σε φυσικό περιβάλλον ενισχύει πολύπλευρα την ανάπτυξη των παιδιών. Τρίτη είναι η δημοκρατική παιδεία. Διαμορφώνουμε στο σχολείο ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο βιώνουν την έννοια της δημοκρατίας, του δικαιώματος, του σεβασμού, αλλά και της ευθύνης. Συμφωνούμε όλοι μαζί για το τι θέλουμε να ισχύει στο σχολείο μας και είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι για την τήρηση αυτών των συμφωνιών, αφού απώτερος στόχος μας είναι να περνάμε καλά.
Μιλήστε μου για το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα και σε ποιους τομείς δίνετε έμφαση.
Μέσα από τη μέθοδο Project που αξιοποιούμε ως εκπαιδευτικό εργαλείο οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματός μας έχουν στοιχεία από όλους τους μαθησιακούς τομείς. Μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματικότητα τα παιδιά καλλιεργούν τον εγγραμματισμό και τη φιλαναγνωσία , έρχονται σε επαφή με προ-μαθηματικές έννοιες, φυσικές επιστήμες, πειράμτα, την τεχνολογία, ενώ εξέχουσα θέση στο σχολείο μας έχει η Τέχνη και όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις διάφορες μορφές της: μουσική, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, χειροτεχνίες, κατασκευές, θέατρο, κινηματογράφος, animation. Παράλληλα το σχολείο μας οργανώνει δράσεις κοινωνικού, φιλοζωικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου με στόχο την ευαισθητοποιήση των παιδιών και την καλλιέργεια του αισθήματος της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης.

Για ποιο λόγο θεωρείται το “Μικροδρόμιο” ένα ιδανικό περιβάλλον για μικρούς σπουδαστές, ποια στοιχεία το κάνουν ξεχωριστό;
Στο Μικροδρόμιο, στο επίκεντρο έχουμε τα παιδιά. Αυτά είναι η αφετηρία και η έμπνευσή μας ώστε μαζί τους να δημιουργήσουμε διαδρομές εξερεύνησης, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών που θα μας βοηθήσουν στη διερεύνηση των θεμάτων που αναδύονται μέσαι από το παιχνίδι, τις ιδέες, τα ενδιαφέροντα και τις ερωτήσεις των παιδιών.
Ο χώρος τους σχολείου μας, λειτουργώντας ως ένας τρίτος δάσκαλος προσφέρει στα παιδιά τις συνθήκες ώστε να τον διαμορφώσουν, να τον χρησιμοποιήσουν κατά πως εξυπηρετεί τους μηχανισμούς που επιστρατεύει το καθένα για να μάθει. Έχουμε δημιουργήσει ένα ήρεμο περιβάλλον σε αρμονία με τον εξωτερικό χώρο του σχολείου που επιτρέπει στα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Έπειτα είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ο τρόπος που στέκονται δίπλα στα παιδιά. Δημιουργούμε με τα παδιά και τις οικογένειές τους σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε φορείς της γνώσης, αλλά αντίθετα διευκολύνουμε την πρόσβαση στη γνώση, συμπορευόμαστε με τα παιδιά, είμαστε συνερευνητές και μαζί ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προσφέρουμε με τη στάση μας το χώρο στα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να ξεδιπλώσουν την προσωπικότητά τους και να αγαπήσουν τη μοναδικότητά τους, εξατομικεύοντας την προσέγγισή μας προς εκείνα.
Πηγή:https://vipnews.gr/uncategorized/a-andrianopoyloy-to-quot-mikrodromio-quot-einai-scholeio/